UNELM Fest 2022
Summitul Internațional al Experților în Legislația Muncii, București, 22-23 septembrie 2022

În perioada 22-23 septembrie 2022 a avut loc la București UNELM Fest 2022 – Summitul Internațional al Experților în Legislația Muncii. Acest veritabil festival al relațiilor de muncă se află la a 10 a ediție și a reunit experții în legislația muncii din România, Italia, Spania, Canada, Japonia, Coreea de Sud și Republica Moldova. Motto-ul evenimentului din acest an a fost #ÎMPREUNĂ. Pentru că numai împreună putem crea o lume a muncii mai bună!

Transparența și previzibilitatea relațiilor de muncă din România și din lume a fost tema principală a evenimentului, o temă ce nu a fost aleasă întâmplător ci pentru a pune în dezbatere recentele modificări ale Codului muncii pentru implementarea Directivelor 2019/1152 și 2019/1158 a PE și CE.

În acest context, președintele UNELM, Corneliu Bențe declara la deschiderea summitului:

„În ultima perioadă am trăit vremuri care au cauzat grave probleme umanității, fie că vorbim despre Covid-19, despre războiul din Ucraina sau despre actuala criză energetică. În aceste condiții, gestionarea corectă a relațiilor de muncă a rămas factorul esențial care trebuie susținut necondiționat. Iar Expertul în legislația muncii este chemat să asigure un management coerent și eficient al forței de muncă.

Este evident faptul că datorită avalanșei de norme legislative angajatorii au nevoie de profesioniști bine pregătiți care să răspundă imediat solicitărilor și care să pună în acord obligațiile legale cu starea de fapt existentă la acest moment. Știm cu toții că angajatorii au nevoie de pace socială, de angajați stabili, competenți, calificați și dispuși să treacă „umăr la umăr” prin această perioadă dificilă.

Și pentru că ne dorim ca relația de muncă să devină flexibilă, previzibilă și adaptată nevoilor nostre, ale oamenilor, în aceste 2 zile vom analiza în detaliu modul în care putem asigura Transparența și previzibilitatea condițiilor de muncă în Uniunea Europeană și în lume. Cu acest obiectiv vom deschide lucrările conferinței!”

În prima zi a evenimentului au fost prezenți reprezentanți ai instituțiilor și autorităților publice cu atribuții în relațiile de muncă din România, astfel:

 • Consilierul de Stat al Cancelariei Primului-ministru, domnul Mihnea Claudiu Drumea;
 • Secretarul de Stat în Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, domnul Cristian Vasilcoiu;
 • Ofițerul național de legătură al României la Autoritatea Europeană a Muncii, domnul Cosmin Constantin;
 • Inspectorul Șef al ITM București, domnul Constantin Bujor;
 • Directorul Direcției Control Muncă Nedeclarată, Contracte Colective de Muncă și Monitorizare Relații de Muncă al Inspecției Muncii, doamna Andreea Tudorie.

Deasemenea, au transmis mesaje de susținere mari  personalități ale dreptului muncii, practicieni cu vastă experiență la nivel național, europen și internațional:

 • Corneliu Bențe – Președintele Uniunii Naționale a Experților în Legislația Muncii din România;
 • Alexandru Țiclea – Avocat, Prof. univ. dr.- Președinte de onoare UNELM – România;
 • Marina Elvira Calderone – Președintele Ordinului Consultanților de Muncă din Italia;
 • Ricardo Gabaldón – Preşedintele Consiliului General al Consultanţilor în Securitate Socială din Spania;
 • Anthony Ariganello – Președintele Ordinului Consilierilor în Resurse Umane Acreditați din Canada;
 • Minoru Ohno – Președintele Federației Experților în Muncă și Securitate Socială din Japonia;
 • Hwang-gu Lee – Președintele Experților în Muncă Acreditați din Coreea de Sud;
 • Eduard Boișteanu – Avocat, Prof. univ. dr. la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi;

 

Cea de-a doua zi a festivalului a fost dedicată exclusiv problemelor cu care se confruntă experții în legislația muncii, angajatorii și lucrătorii deopotrivă, probleme la care au gasit soluții cei mai buni profesioniști ai momentului:

 • Raluca Dimitriu – Prof. univ. dr.- Academia de Studii Economice din București;
 • Magda Volonciu – Avocat, Prof. univ. dr. – Universitatea „Titu Maiorescu” din București;
 • Amelia Farmathy – Judecător – Curtea de Apel București
 • Laura Georgescu – Avocat, Lector univ. dr. – Universitatea „Ecologică” din București;
 • Ana Ștefănescu – Lector univ. dr. – Universitatea „Dunărea de jos” din Galați;
 • Monica Gheorghe – Conf. univ. dr. – Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu;
 • Andrei Săvescu – Avocat, Coordonatorul Juridice.ro.

 

UNELM Fest 2022 s-a încheiat cu o concluzie importantă: serviciile externe specializate în resurse umane și salarizare trebuie să furnizeze angajatorilor servicii de management al relațiilor de muncă la cel mai înalt nivel profesional!

„Este clar că evoluția tehnologică impune crearea de strategii și politici de resurse umane care să recunoască importanța OMULUI ca piesă esențială în activitatea angajatorului, fie el privat sau de stat.

Acum avem șansa de a participa la promovarea unor schimbări legislative care să ducă la o nouă abordare a raporturilor de muncă. Însă pentru a putea construi o lume a muncii mai bună trebuie să ne implicăm fiecare și să spunem hotărât care sunt nevoile și interesele angajatorilor și lucrătorilor din România.” Corneliu Bențe, președintele UNELM.